Bisiklet Terimleri

Bisiklet Terimleri

Her sektörün kendine ait kelimeleri, üslupları, jargonları vardır ve bir kelime sektörden sektöre farklı anlamlar gösterebilir. Herhalde buna da en güzel örnek A4’tür. Grafik işi yapan birine A4 dediğinizde aklına kağıt, otomobil sektöründe olan birinin ise aklına bir araba markasının modeli gelir. Bisiklette de sektör içinden olanların anlayabileceği kelimeler vardır. Bu kelimeleri biraz açalım ve anlamlarına bakalım.

Kadro : Bisikletin gövdesi. Genelde gövde ve şasi diye de anılır. Görünüm olarak genellikle iki tane üçgenin birleşiminden oluşur.

Maşa  : Bisikletin ön tekerinin bağlandığı bölge. Genelde çatal olarak bilinir. Bu maşa amortisörlü ve sabit olmak üzere ikiye ayrılır.

                   

Amortisörlü maşa : Özellikle dağ bisikleti ve şehir bisikletlerinde kullanılır. Maşanın içinde bulunan yaylanma sistemi(havalı, hidrolik veya mekanik) sayesinde, sürüş anında alttan gelen darbeleri emerek daha rahat bir kullanım sağlar.  

 

Sabit maşa : İçerisinde her hangi bir yay sistemi bulunmaz. Genellikle yol bisikletleri ve tur bisikletlerinde kullanılır. 

 

Gidon : Bisikletin direksiyonuna verilen addır. 

 

Gidon boğazı : Gidonu maşa dikmesine ve dolayısıyla bisiklete bağlayan nesne. Boğaz diye de anılır.

 

Sele : Nadiren de olsa genelde koltuk diye de bilir. Bisiklet sürerken oturduğumuz nesnenin adıdır. 

 

Sele borusu : Seleyi bisiklete bağlayan borunun adıdır.

 

Elcik : Gidonu rahatlıkla tutmaya yarayan nesnedir. Sürüş konforu için Genellikle yumuşak malzemeden yapılır

 

Gidon bandı : Yol bisikletlerinde elcik yerine kullanılan sargıdır.

 

Furş takımı : Bisikletin maşası ve gidon boğazını birbirine bağlayan yataklama sistemidir.

 

Orta yatak : Orta göbek diye de anılır. Kadronun orta alanında yer alır ve aynakolu bağlamak için kullanılır.

 

Aynakol : Bisikletin pedalını çevirdiğimiz dişlinin adıdır. Ön dişli yada crank seti diye de bilinir. 

 

Ön Vites : Eğer aynakol birden fazla dişliye sahipse, zincirin hangi dişlide duracağını ön vites belirler. O zincire en küçük dişli diyorsa zincir oraya iner, yukarı diyorsa yukarı çıkar. Tabi asıl kararı siz, gidonda bulunan ön vites kolu ile verirsiniz. 

 

Ruble/Kaset : Arka dişli grubudur. Pedal çevirmeden ilerlenirken arka dişlinin boşa dönmesini sağlayan mekanizma ruble tipinde dişli mekanizmasının içindeyken, kaset tipi dişlilerde bu mekanizma göbeğe dahildir. Rubleler göbeğe vidalanır, kasetler göbek üzerindeki tırnaklı sisteme geçer.

 

Matara : Genelde suluk diye de bilinir. Sürüş esnasında içecek taşıma kabı.

 

Spacer :  Boğazın alt kısmına konulan pullardır. Daha az pul ile sürücünün daha eğik bir pozisyonda, daha çok pul ile daha dik bir pozisyonda sürmesi sağlanır.

 

Kadro Kulağı : Arka vitesin kadroya bağlanmasını sağlayan küçük ama sevimli aparat. Kadroya göre daha yumuşak bir alaşımdan yapılan kulak, darbe anında eğilip, bükülüp yada kırılarak sizi kadro yenilemek gibi büyük bir masraftan kurtararak kendini feda eder. 

 

Fren Pabucu : Frene bastığınızda fren mekanizmasından lastiğe değen nesne. Frene bastığınızda bu küçük şeyin tutuculuğu çok önemlidir. Genellikle kauçuk bir yapısı vardır.

 

Rotor : Disk fren sisteminin disk gibi görünen büyük yuvarlak kısmı. Halk dilinde burayı disk diye anlatırız. Ancak sektörde adı Rotordur.

 

Hazne : Jant tellerini jant çemberi ile sabit durmasını sağlayan yer. Tabi aynı zamanda tekerinde dönmesine yarar. Anlayacağınız bir bisikletin tekerine baktığınızda tekerin merkezi. Genelde göbek diye bilinir.

 
Etiketler: kadro nedir, maşa nedir, elcik nedir, furş takımı nedir, aynakol nedir, ön vites nedir, spacer nedir, rotor nedir, hazne nedir
Eylül 10, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR