Bisiklet ile Uzun Tur

Bisiklet ile Uzun Tur

Merhaba aynı tutkuyu paylaştığım güzel insanlar. Sizlere bu yazımda uzun tur tecrübelerimden bahsedeceğim. Tura çıkmadan önce gerekli önlemleri ve ihtiyacımız olan ekipmanlardan bahsetmek istiyorum.

Uzun tur için ilk şart bisikletinizin uzun yolculuklara uygun olup olmadığı. Bisikletiniz uzun yola uygun değilse üzülerek söylemek gerekirse bu yolculuk size eziyet gibi gelecektir. Peki uygun bisiklet hangisi veya hangileri? Hibrit diye tabir ettiğimiz şehir, gezi bisikletleri. İnce tekerlere ve kısa süspansiyon mesafesine sahip alüminyum kadrolu bisikletler. Başka? Yol bisikletleri. Yol bisikletleri ile de uzun tur yapabilirsiniz.

Uzun tur için ikinci şartımıza şunu eklemek istiyorum. Bu benim bizzat deneyimlediğim bir şey. Sele konusu. Sele uzun yol da sizlere ciddi sıkıntılar verebilir. Bir kere şu algıyı yıkalım. En iyi sele kesinlikle yumuşak sele değildir. En iyi sele aslında vücudun ergonomisine uyan seledir. Genelde bu yüzden vücudumuzun yapısına uyan sert seleler tercih edilir. Bunun için iki seçeneğiniz var. Ya oturma kemiklerinizin arasındaki mesafeyi ölçüp ona göre bir sele alacaksınız ya da kalçanızın şeklini alan deri selelerden tercih edeceksiniz. Burası size kalmış.

 

Üçüncü şart tura çıkmadan önce almamız gereken önlemler. Bunu bir önlem olarak görmeseniz bile bu bence bir önlemdir; kondisyon. Sevgili pedaldaşım ayda bir bisiklet sürüyor isen bu tur işini bir daha düşün. Çünkü uzun tur planladığınızda genelde 100 km ve üzeri olacaktır. O yüzden kondisyon çok önemli.

 

Kıyafetimiz bisiklet için uygun kıyafetler olmalı. Giydiğimiz forma ve tayt nefes alabilir kumaştan olmalı. Çabuk kuruyan bir kumaş özelliğini barındırmalı. Eğer soğuk bir ayda bu turu yapıyorsak windstopper dediğimiz rüzgarlık giymeliyiz.
 
 

Bir başka önlem “iyi uyku, dinç vücut”. Eğer iyi dinlenmemişseniz yorulma evresi erken başlayacaktır. Her pedalda bir sonraki pedalı atıp atamayacağınızı düşünmeye başlarsınız. Dinlenme için iyi uyku şart.
 

Bir diğer husus bisiklet bakımı. Alınacak önlemler başlığı altında saydığım iki husus sizin bakımınızla alakalı kısımdı. O kısmı hallettik. Şimdi sırada bisikletinizin bakımı var. Mutlaka bisikletinizin periyodik bakımlarını yapın veya yaptırın.
 

Mutlaka ve mutlaka tura çıkmadan önce tur için belirlediğiniz rota hakkında çevrenizden birine bilgi verin. Belirli saat aralıklarıyla bilgi verdiğiniz kişiyi arayın. Tabii bu husus yalnız başınıza tura çıktıysanız geçerli.
 

Bir topluluk ile tur yapıyorsanız bisiklet turunda bilinmesi gereken kuralları öğrenin. (Öncü ve artçı, el ve kol hareketleriyle haberleşme, arkadaki arkadaşını yol üzerinde gördüğün tehlikelere karşı uyarma vs. gibi)



Daha bisikletin marşına basmadan bisikletin üzerinde olması gereken malzemeler var. Nedir bunlar?

Kask.
Tamir seti.
Eldiven.
Gözlük.
Yama seti.
Bu saydığım malzemeler bakkala bile gidecek olsak bisiklet üzerinde hazır olacak.

 
Yapacağımız veya katılacağımız turun gün sayısına göre yanımıza almamız gereken bazı malzemeler var. Bu malzemeleri genel hatlarıyla buraya yazacağım.

Eğer 1 günlük tur ise;
·             Çanta (15-20 lt)
·             Yedek iç lastik
·             Yağmurluk, alt üst
·             Yiyecek, içecek
·             Küçük bir ilk yardım seti
·             İletişim için telefon

3 veya 4 gün sürecekse;

·             Çanta (30 - 40 lt)
·             Yedek iç lastik
·             Bisiklet için ön arka aydınlatma
·             Yedek giysiler
·             Gece için kalın giysiler, bere
·             Çadır
·             Uyku tulumu
·             Mat
·             Kancalı lastikler
·             Kamp tipi yemek yapma seti
·             Yiyecek, içecek
·             İlk yardım seti, ilaçlar
·             Kafa lambası
·             Harita
·             İletişim için telefon
 

Pekii.. Buraya kadar hep tur öncesinden konuştuk. Peki tur sırasında ne gibi önlemler almalıyım?

Bisikletle ilerlerken sakin ve belirli bir tempoya uyarak ilerleyin. Bir topluluk ile pedallıyorsanız kendinizi onlarla bir yarış halinde olduğunuzu düşündüren bir psikolojiye girmeyin. Yukarda bahsettiğim tur kurallarına uyun. İki bisiklet arasındaki mesafe görüş mesafesini aşmayacak şekilde olmalı. Grubun kondisyonuna bağlı olarak genelde en yavaş gidenin biraz daha önünde ilerleyerek hem geçtiğiniz yerlerin tadını çıkararak hem de kendinizi fazla yormadan günlerce pedallayabilirsiniz.

Az kalsın unutuyodum. Uzun turu çekilir hâle getirmek istiyorsanız tur arkadaşınızı iyi seçin. Hem insan yolda bellir olurmuş. Böylece arkadaşınızı daha yakından tanımış olursunuz.

Yola çık, yol açık!

Keyifli Pedallar diliyorum. J

Emre Şahin / Pedalist

 

 

Etiketler: bisiklet ile uzun tur, bisiklet turu, uzun tur, tur bisikleti
Ağustos 21, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR