Çocuk Bisikleti Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

cocuk-bisikleti

Çocukların kendilerine ait dünyalarında eğlendikleri bir çok oyuncak vardır. Bisiklet ise çocukları için hem eğlenebilecekleri bir oyuncak hem de kendilerini yetişkin gibi hissettirecek bir vasıtadır.

 

3 yaşından başlayıp bir ömür insana keyif vermeyi başarabilen nadir şeylerden biride şüphesiz ki bisikletlerdir. Hayatınızın her hangi bir döneminde mutlaka denk gelmiş olacağınız bisiklet, spor aracı olduğu kadar da sizi yarı yolda bırakmayacak bir taşıttır

 

Başta korkarak yada güvensizlik duyarak sürülen bisikletler, alışıldıktan sonra en güzel anıları biriktirmede yardımcı olan bir araç haline dönüşür. Hal böyle olunca da çocukların dünyasına bir iz bırakmak istediğinizde, keyifli bir bisiklet sürüşü için çocuklarınıza özgüvenle bisiklet sürmeyi öğretmek istediğinizde yapacağınız şeylerden biri güveni doğru bir şekilde kazandırmak olacaktır. Bu konuda, çocuk bisikleti seçerken bisikletten tutun da kask, dizlik, eldivene kadar birçok ekipmana kadar tüm aşamalarda satın alım için bazı konulara dikkat etmelisiniz.

 

Çocuk Bisiklet Seçim Önerileri

 

Çocuklarınız için bisiklet alırken dikkat edeceğiniz konulardan biri, çocuklarınızın boyuna uygun şekilde bisiklet seçimi olacaktır. Çocuğunuza bisiklet seçerken, onun ne kadar konforlu ve rahat sürüş yaptığı oldukça önemlidir. Bu durum bisiklete alışma sürecini kolaylaştırıp hızlandıracaktır.

 

Çocuklarınıza süslü bir bisiklet yerine, boyuna uygun şekilde bisiklet seçmek önemlidir.

 

Çocukların boylarının ortalaması alındığında genelde tavsiye edilen yaş/boy statüsü şu şekildedir.

 

 

Çocuk bisikletlerinde en önemli konulardan biri de güçtür. Bu nedenle çocuklarınızı yoracak seviyede, ağır ve zorlu bisikletler yerine daha hafif bisikletlerin tercih edilmesi önem taşır. Bu nedenle bisikletlerin hafif olması, çocuklar için rahat olması anlamını taşır.

 

Çocuğunuza bisiklet seçerken mümkün olduğunca bisikleti deneterek almalısınız. Çocuğunuz rahat sürüyor mu? Ayağı pedallara rahat yetişebiliyor mu ? Gibi konulara özen gösterin. Böylelikle rahat oturacağı ve pedallara ayağının rahat yetişeceği şekilde hakimiyet sağlaması, çocuklarınızın bisikletten keyif almasına da yardımcıdır.

 

Bisiklet Sürerken Kaskın Önemi ve Doğru Kask Seçimi

 

Çocuklarınız yeni bisiklet sürmeye başladıklarında, sürüşe hazırlanırken ve sürme zamanlarında kask takmaya alışması gerekir. Herhangi bir sebepten ötürü düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığında, çocuğunuzun başını koruması için kaskın önemi büyüktür. Bu nedenle çocuklarınızın fiziklerine göre bisiklet türü seçmeniz olası düşme tehlikesine karşı güvenliğini arttırmış olacaktır. Kask için kafa ölçülerine uygun şekilde kask almak, çocuklarınızın sağlıklı bir sürüş deneyimi için önemlidir.

 

En hafif şekilde darbe bile çocuklarınızda büyük tehlikeler doğuracaktır. Bunu bilerek ve bilinçli olarak çocuklarınızı eğitmeli ve kask kullanmaları gerektiğini, bisiklet sürmeyi öğretirken öğretmelisiniz. Çocuklarınıza kaskı alıştırmak için renk seçimlerinde de onların fikirleriyle beraber doğru bir kask seçimi yapmış olabilirsiniz.

 

Kask bedenine dikkat ederek kask seçimi yapmalısınız. Kafa çapını ölçerek kask boyutu alabilir ve uygun bir kaskı böylece bulabilirsiniz. İkinci önemli konu ise, kask seçiminde çene altından klips takıldığında işaret ve orta parmağı, kask ile çene arasına giriyor olması gerekir. Kaza anında ipin sıkı olması, boğazı kesebilir düşüncesi ile dikkat etmek gerekir. Çok gevşek olması ise kaskın ön veya arkaya savrulması nedeniyle istenilen korumayı vermemesi ile eş değerdir.

 

Ekipmanda Eldivenlerin Önemi

 

Bisiklet sürücülerinin bisiklete temas ettiği 3 nokta vardır. Bunlar; Eller, Ayaklar ve Kalça. Bu 3 nokta ne kadar rahat hissettirirse bisiklet sürüşü de o kadar rahat olacaktır.

 

Eldiven sürüşün rahatlığı için en önemli ekipmandır. Ayrıca bisiklet sürerken olası kazalarda oluşacak yaralardan kaçınmak adına da eldiven önemlidir.

 

Çocuklarınızın parmaklarının korunması, bisikleti güvenli bir şekilde sürmesine yardımcı olur.

 

Çocuklarda Ekipmanın Önemi

 

Yeni bisiklet sürmeye başlayan çocuklarda, sürüşe alıştıktan bir süre sonra özellikle kask ve eldiven gibi ekipmanlara karşı önyargı oluşmaya başlar. Sürüş özgüvenini aldıktan sonra kask ve eldiven gibi ekipmanların gereksiz olduğunu düşüneceklerdir. Özellikle kaskın önemini çocuklarınıza anlatmaya özen gösterin.

 

Çocuğunuza bisiklet sürmeyi öğretirken özgüven kazanabilmesi için dizlik kullandırabilirsiniz. Ancak gerçek sürüşe geçtiğinde güvenlik ekipmanı olarak dizlik kullandırmayın. Bu sürüşü zorlaştırır. Çocuğunuzun sürüş yaparken kullanması gereken güvenlik ekipmanı kask ve eldivendir.

 

Keyifli ve eğlenceli bir aktivite için, çocuklarınızı aşılayacağınız eğlenceli spor aktivitelerinden bisikletlerle birlikte bir süre sonrasında çocuklarınızla birlikte turlara çıkabilir, birlikte parkta bisiklet sürebilir ve hafta sonu aktivitesi olarak birkaç saat boyunca eğlenebilirsiniz.

Etiketler: Çocuk Bisiklet
Eylül 14, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR