Bisiklet Lastiğinin Yapısı

Bisiklet Lastiğinin Yapısı

LASTİĞİN YAPISI

Lastik yapımında hangi bileşenler kullanılır?

Bisiklet lastiği basitçe üç elementten oluşur: Karkas, damak ve kauçuk sırt. Ayrıca tüm Schwalbe lastiklerde patlak koruma şeridi bulunur.

Lastiğin damağı lastiğin çapını belirler ve janta tam olarak oturmasını garanti eder. Genel olarak lastik damağı tel demetinden oluşur. Katlanır bisikletlerde tel demeti yerine aramid fiber kullanılır.

Karkas lastiğin çerçevesidir, dokunmuş materyal her iki yanda da kauçukla kaplanmıştır ve 45 derecelik bir açı ile bükülmüştür. Bu açı ile dönüş yönüne yerleştirilmiştir, karkas lastiğin dengesini sağlar. Tüm Schwalbe lastikler polyamid'den yapılmaktadır. Kalite gereksinimlerine göre karkas yapı farklı yoğunluklarda dokunmaktadır.

 

Kauçuk bileşen ise çok sayıda farklı bileşenden oluşur.

  • Doğal ve sentetik kauçuk.
  • Dolgu malzemesi : siyah karbon, silika, tebeşir
  • Yumuşatıcılar : yağ, kayganlaştırıcı
  • Yaşlanma engelleyiciler : aromatic amineler
  • Sertleştiren malzemeler , sülfür vb.
  • Sertleştirme hızlandırıcılar , zinc oxide vb.
  • Pigmentler ve boyalar.

Bileşene bağlı olarak kauçuk genelde %40-60 arasındadır, dolgular %15-30 civarıdır, kalan bileşenler ise % 20-35 civarıdır.

Neredeyse tüm Schwalbe lastiklerde patlak koruma şeridi vardır, çok hafif yol bisikletleri lastikleri hariç. Standart lastikler dahi Kevlar ile güçlendirilmiş kauçuktan yapılan patlak koruma şeridine sahiptir.

 

Schwalbe lastikleri nerede üretilir?

 

Tüm Schwalbe lastikleri Endonezyada'da Shhwalbe'nin kendi fabrikasındaki 3000 işçi tarafından üretilir, aşağı yukarı ayda 1 milyon lastik üretilir. Fabrika 20 senedir faaliyet göstermektedir, Alman Ralf Bohle GMBH ve Kore'li Hung-A grubun ortak girişimidir.

Tüm Schwalbe markalı lastik ve iç lastikler Schwalbe'nin kendisinin sahip olduğu fabrikalarda üretilir.  Schwalbe başka bir firmada üretim yaptırmaz ya da üretilmiş malı satın almaz.

 

Niye Endonezya'da üretim yapılıyor?

Schwalbe'nin tarihine baktığınızda Almanya'da hiç üretim yapmadığını görürsünüz. 1973 senesine kadar Bohle şirketi bisiklet ekipmanları ticareti yapan küçük bir firmaydı. Schwalbe hikayesi 1973'te başlar,  Ralf Bohle ilk defa Kore'den bisiklet lastiği ithal eder o sene, bugünkü partner şirket Hung-A ile ilişkisi de başlamış olur.

Bisiklet lastiğinin emek yoğun bir süreç olmasından dolayı 1990'larda üretim Kore'den düşük işçilik ücretleri sunan Endonezya'ya kayar. Ayrıca, Endonezya ve Güneybatı Asya bisiklet lastiğinde en önemli hammadde olan kauçuğa ev sahipliği yapar.

Yöresel olarak bulunan ham maddeleri kullanmak, kendi endüstrisini yaratmak isteyen Endonezya gibi ülkeler için fırsattır.

Schwalbe fabrikalarında çalışma standartları nasıldır?

Doğal olarak Endonezya yaşam standartları Almanya ile karşılaştırılamaz, bununla beraber tüm çalışanlarımızın iyi bir işleri olduğuna inanıyoruz.

Fabrika da üç vardiya vardır ve her vardiya 8 saattir, Endonezya'da haftada 6 gün çalışılmaktadır. Ödenen ücret Endonezya'daki asgari ücretin oldukça üzerindedir.

Schwalbe Endonezya fabrikasında işçilerin çalışma ortamları mümkün olduğu kadar iyi tutulmaktadır. Bir örnek verirsek lastiğinin üretiminin sonlandırıldığı makinelerde işçinin deneyimi ve becerileri ortaya çıkan ürünün kalitesinde en önemli etmendir. Güvenilir ve devamlılık arz eden en üst düzeyde kalite tüm Schwalbe lastiklerinin en önemli özelliğidir.

 

EPI'nin anlamı ve karkas ile olan ilgisi nedir?

Karkas dokumasının sıklığı TPI(Threads per inch) ya da EPI(Ends per inch) ile anılır. Bisiklet lastikleri için kullanılan karkas değerleri 20,24,37,50,67 ve 127'dir. Presnsipte karkas ne kadar sıkı olursa lastik o kadar kaliteli olur. Sıkı karkas düşük yuvarlanma direnci ve iyi biniş karakteristikleri için önemlidir. Ayrıca, patlak koruma da artar, çünkü yüksek yoğunluğa sahip karkas'ın patlaması daha zordur. Bununla beraber sıra dışı derecede sıkı bir yoğunluğa sahip olan 127 EPI karkasa uygulayamayız, yoğunluk arttıkça kırılganlık da artar. Düşük ağırlık ve direncin en uygun bileşimi 67 EPI'dır.

En iyi lastiklerimizde 67 EPI karkas kullanırız. Ağırlık ve dönüş direnci daha da iyi hale getirilebilir ama o zaman lastikler hasara açık hale gelir. O yüzden 127 EPI  karkas çok hafif lastikler sadece profesyonel seviyede, yarış lastiklerinde kullanılır.

Dünya üzerinde üretilen lastiklerin çoğu 20-24 EPI karkas kullanılarak üretilir. Schwalbe bu yoğunlukta karkasın üretimini yıllar önce bırakmıştır. En düşük EPI değerine sahip Schwalbe lastiklerin karkası dahi 50EPI yoğunlukta dokunur.

EPI göstergelerini okurken dikkatli olun, genellikle tüm karkas katmanları toplanarak söylenir. 200 TPI göstergesi altta yazan üç farklı 67 EPI toplamıdır. 150'nin üzerindeki tüm EPI numaraları alttaki karkas katmanlarının toplamı olarak anlaşılmalıdır. Schwalbe sadece bir karkas katmanının yoğunluğunu belirtir, genel olarak sırtın altında üç katman vardır.

 

Mükemmel kauçuk bileşimi var mıdır?

Kauçuk bileşenin birbiri ile çelişkili çok sayıda özelliği vardır: Düşük yuvarlanma direnci, iyi tutunma, düşük aşınma, dayanıklılık vb.

Bu durumda lastikte istenenler çelişmeye başlar ve bunların en uygun bileşimini bulmak gerekir. Mesela düşük dönüş direnci ve iyi tutunma birbiriyle çelişen hedeflerdir. İyi tutunma için lastiğin enerjiyi emmesi gerekir bu da düşük dönüş direncine engel olur, en uygun bileşim SILICA dolgu kullanılarak elde edilir.

Schwalbe'de tüm üretilen lastikler için evrensel bir bileşim üretilmesinin yanında sıra dışı amaçlar i.in sıra dışı bileşimler de kullanılır. UNIVERSAL kauçuk bileşim şehir bisikleti lastiğinde ortalama bir modelde kullanılırken, ENDURANCE kauçuk bileşim Marathon lastiklerinde kullanılır, SPEEDGRIP bileşim ise yarış bisikleti lastiklerinde kullanılır.  Tüm bu bileşimleri Triple Compound Teknolojisinde optimize etmek mümkündür. Kendine has güçleri olan özel kauçuk bileşimleri sırtın farklı yerlerinde kullanılabilir.

 

Reflektörlü şeritler niye kullanılır?

Reflektörlü şeritler araba farı tarafından aydınlatıldığında açık bir şekilde görünür hale gelir. Gece karanlığında araba ışığı altında lastik çapında dönen iki adet beyaz halka oldukça görünürdür.

German Motor Vehicle Safety Standards bu şeritleri tekerlekteki reflektör yerine kabul eder, Hollanda'da ise zorunludur.  Dikkat çeken güvenlik avantajlarıyla, Schwalbe'de yıllar önce bu uygulama tüm üst kalite tur lastiklerinde ve şehir lastiklerinde standart haline gelmiştir.

 

Etiketler: schwalbe, dış lastik, iç lastik, lastik yol tutuşu, dsi lastik
Ağustos 27, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR