Kilitli Pedal Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Kilitli Pedal Nedir ? Ne İşe Yarar ?

Merhababisiklet severler aşlıkta da söylediğimiz gibi SPD pedal nedir önce onu bir konuşalım.

 
Pedal Modelleri
 

SPD Pedal Nedir?

 

SPDpedal kilitlenebilen bir pedal sistemidir. SPD nin açılımı “Shimano PedalingDynamics” dir. İlk Shimano firması tarafından üretilmiştir, dahasonra tüm bupedal sistemlerinin genel adı “SPD” olarak adlandırılmıştır. Bir nevi marka birzaman sonra isimleşmiş.

 

SPD Pedal Ne İşe Yarar?

 

Pekine işe yarar bu meret yahu? dediğinizi duyar gibiyim. Korkmayın anlatıyorum.SPD pedal 2 sınıfa ayrılıyor. Tahmin edebilirsiniz. Yol bisikleti vedağbisikleti için kullanılan SPD pedallar farklıdır. Diğer pedallar gibi SPDpedalınızı montajladıktan sonra bir de buna uygun SPD ayakkabı almanızgerekiyor. Birbirine kenetlenen bir yapı olduğu için ayakkabınızında buna özelolması gerekiyor. Kenetleniyor dedik.. Bunun için de bir aparat var. İsmi kal.Biraz yumuşak okunuyor. :) Ayakkabıyla pedalı birbirine kenetleyen parça iştebu kal. Yani tüm sistem 3 parçadan oluşuyor. Pedal, ayakkabı ve kal. Kalayakkabınıza sabitleniyor. Böylelikle kal pedalın yuvasına oturuyor vekilitleniyor.




 

Tekrar çıkarmak istediğinizde ise ayağınızı topuktan dış tarafa iterek ayakkabınızı pedaldan ayırmış oluyorsunuz.


 

SPD pedal gündeme daha çok tartışma konusu olarak gelir. Trafikte ilerlerken ayağını zamanında çıkaramayacağını düşünüp düşme konusunda endişesi olanlarla, SPD pedal olmadan bisikletin kontağına basmam diyenler bir araya geldiğinde epey bi konuşulur. Ama avantajlarını anlattığımız zaman insan alışana kadar düşmeye razı oluyor. Hadi gelin şu avantajlarından bir bahsedelim.

 

Temelde pedal türlerini ikiye ayırdık. Yol ve dağ olarak. Fark ne? Üst düzey bir fark yok. Şunu söyleyebilirim. Dağ bisikletine uygun olan kilitli pedal, ayağınızı yere sık aralıklarla koyacaksanız bu pedal bu işlem için daha uygun. SPD ayakkabıların birbirlerinden farkı ise yol bisikletlerine uygun olan SPD ayakkabılar ile çokta kolay yürünemediği. Hemde yürüdüğünüzde çok daha hızlı yıpranma gibi bir dezavantajı bulunuyor. Bu handikapıda ayakkabınıza satın alacağınız ayakkabı kılıfı ile yenebilirsiniz.

 

SPD Pedal Türleri

 


 
  • Platformlu Kilitli Pedal;Platformpedalı hatırlayabilirsiniz. Çünkü bu kilitli pedal SPD ayakkabısız dakullanabilecek şekilde tasarlanmış.
  • Platformsuz Kilitli Pedal; Bu pedalları SPD ayakkabı olmadankullanmanız mümkün değildir. Çünkü sadece kenetlenen kısım bulunur. PlatformluKilitli Pedala göre dahahafiftir.
 

Gelelim bu pedalların küçükdezavantajına.. Arkadaşlar SPD pedal sistemine geçtikten bir süre sonra(genelde aynı gün) ayakkabınızın pedalakenetli olduğunu unutuyorsunuz. Bu dadurduğunuzda bisikletle beraber sağa veya sola düşmenize neden oluyor.Unuttuysanız düşerken bir müdahaleşansınız olmuyor. :) Ama bu olaydan sonra birdaha aynı şeyi yaşamamak için pedalları düşünerek ilerlemeye başlıyorsunuz.Bugünlük bu kadar...

Keyifli Pedallar.

Emre ŞAHİN Usta Öğretici / İSMEK

Etiketler: spd pedal, bisiklet pedalı, kilitli bisiklet pedalı, spd pedal ne işe yarar
Ağustos 21, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR