Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

Ben Sema Gür.1973 Bandırma doğumluyum. Öğretmen anne babanın 2.çocuğuyum. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Tarih Öğretmenliği 1995 mezunuyum. 1997 yılından beri Amerikan Koleji'nde tarih öğretmenliği yapıyorum.Zaman zaman şarkı söylüyor, dans ediyorum. Sosyal Sorumluluk projelerinde yer alıyorum. Bisiklete binmeyi 38 yaşımda öğrendim.2013 yılından beri Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun organizasyonunu yapıyorum.

Etkinliğin tanıtımı:


SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU, yılda bir yapılmasını planladığımız bir bisiklet ve kadın etkinliğidir.Tur bir dikkat çekme eylemidir.

- İlk tur 22 Eylül 2013 Pazar,

-İkincisi 21 Eylül 2014 Pazar,

-Üçüncüsü 20 Eylül 2015 Pazar,

-Dördüncüsü 25 Eylül 2016 Pazar,

-Beşincisi 24 Eylül 2017 Pazar günü turlarımız gerçekleşti.

-Altıncısı 23 Eylül 2018 Pazar günü Saat 17’de Konak Meydanı’nda gerçekleşti. Eş zamanlı olarak 65 şehirde gönüllü kadınlar tarafından organize edildi.

Bu tura İzmir kadınları şık kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleriyle geliyorlar.Herhangi bir parti veya bisiklet grubu simgesi taşınmamasına özen gösteriyoruz.Tüm bisikletli İzmir kadınları katılabilir. Şartımız şık ve elbiseli olmak,bisikleti süslemek ve şaşkın şaşkın bakanlara el sallayıp gülümsemek.Tur için kayıt şartı yok ve para alınmıyor.

ÇIKIŞ NOKTASI VE AMACIMIZ:

Kendi yaşanmışlığımdan yola çıkan, “ben” den “biz” e giden bir etkinlik aslında. Dostlarımla beraber öylesine başlayan,sonradan feslefesi oturan bir tur bu.

Ben yaklaşık 38 yaşımda bisiklete binmeyi öğrendim.İlk başladığım zamanlarda bana yardımcı olan yakın arkadaşlarım olmasaydı cesaret edip de bisikletimle yollara çıkamazdım.Ben de İzmir kadınlarına cesaret vermek istedim.Çevremde 38 yaşımdan sonra nasıl cesaret edip de turlara gittiğimi,bu yaştan sonra nasıl uzun turlara gittiğimi soran çok kadın oldu.Çoğu insandan duyduğum ise,bisikletlerinin balkonda,bodrumda çürümüş olduğuydu...Beni cesaretlendiren arkadaşlarım vardı,o zaman evlerinden bisikletlerini çıkarıp kadınları yollara dökecek bir şey yapmam gerektiğini düşündüm.Bisiklete binmeyi az bilen kadınlar da varolan turların erkek egemen tavrından yakınıyordu.Onları cesaretlendirecek bir hareket yapabileceğimi düşündüm. "KADIN SOKAĞA ÇIKARSA DÜNYANIN DEĞİŞECEĞİNE" inanıyoruz.Kadın sokağa çıkar bisiklete binerse,çocuğu da biner.Onlar bisiklete binerse evin babası da biner...Neden bisiklet?Bisiklet özgürlüğün simgesidir.Türkiye kadınlarının özgürlük simgesi neden bisiklet olmasın?İstediğim kıyafetle,istediğim zaman bisikletimle sokağa çıkabilmeliyim.İnsanlar bu görüntüye alışmalı.Bu hareketin başlatılabileceği en uygun şehir de İzmir...

Kısaca amacımız; kadının özgür duruşunu göstermek,erkek egemen toplumda bisiklet,özgürlük ve kadın temasına dikkat çekmek, bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu,günlük kıyafetle de binilebileceğini vurgulamak, daha çok insanın bisiklete binmesini sağlamak, bisikletliler çoğaldıkça bisiklet yolları ile ilgili yaptırımın artmasını sağlamak,bisiklet kazalarına dikkat çekmek, araç trafiğine alternatif bir düşünce yaratmak,çevreci ve sessiz bir ulaşım aracını topluma düşündürtmek. Bu bir farkındalık etkinliğidir.

Neden Eylül sonları?

Çünkü Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında "Otomobilsiz Kentler Günü"'ne dikkat çekmek istedik.

Eleştirildiğimiz nokta?

Erkek bisikletçiler tarafından "ayrımcı" olarak nitelendirildik.Destekleyenler de oldu ancak rahatsız edici söylemler de duyduk.Biz "pozitif ayrımcılık" yapıyoruz.Feminist bir hareket değiliz.Siyasi bir yanımız varsa o da "kadının özgür duruşu"dur.Bir erkeğin yönlendirmesi ve izni olmadan,dilediğimiz gibi bisikletimizle ya da bisikletsiz sosyal yaşama karışmaktır duruşumuz....

Biz kadın bisikletçiler diğer zamanlarda turlara, formamızla,uygun kıyafetimizle kadın erkek bir arada gidiyoruz zaten.Amacımız bisiklete hep süslü binilmesi değil ki. Bisiklet günlük hayatımızın bir parçası olabilir."Günlük kıyafetimizle ya da elbisemizle de binebiliriz" kısmını göstermek istedik.İzmir'deki tüm bisiklet eylemleri kadın-erkek bir arada yapılıyor.Çoğuna katılıyoruz.Biz ayrımcı değiliz...

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu amacına ulaştı mı?Turdan sonra neler oldu?

Biz bu etkinliğe kadın ve bisiklet olgusuna dikkat çekmek için başladık.Ancak büyük cümleler kurmadık.Bazen ufak ve yaratıcı bir hareket,büyük çığlıklardan daha etkili oluyormuş onu anladık.İlk tura yaklaşık 250 kadın,ikinci tura yaklaşık 500 kadın geldi.2015 yılında yaklaşık 1000 kadın geldi.

Eylül 2017’de sadece İzmir’de yaklaşık 2 bin bisikletli kadın turumuza katıldı. Bu yıl 23 Eylül’de 3 binin üzerinde katılımcıyı ağırladık. Konak Meydanı’ndan Kültürpark’a trafiğe kapatılmış ana caddeler üzerinden gittik. Finalde de muhteşem bir eğlence ile turumuzu bitirdik.

Önce Facebook üzerinden örgütlenmiştik. Web, İnstagram ve Twitter ile de daha sonra destekledik. Sosyal medya hesaplarımızı Bisikletizm sayfasının kurucusu bisiklet gezgini ve yazarı Pınar Pinzuti açtı ve yönetti. Şimdi turu beraber koordine ediyoruz. Bu yıl Pınar da Milano’da turu gerçekleştirdi.

Turdan sonra hiç tanımadığımız kadınlar bize ulaştılar ve artık hayatlarına bisikleti dahil ettiklerini,kendi aralarında toplanıp turlar yaptıklarını paylaştı.Fotoğraf gönderdiler.

Türkiye'nin birçok şehrinden bize bisikletli kadın fotoğrafı gelmeye başladı.Örneğin Adıyaman’da onlarca kadın süslü bir şekilde bisiklete bindi ilk kez. Bu yıl ayrıca Milano, Bern,Köln’de de turumuz gerçekleştirildi.

Bazı anneler çocuklarını da tura getirdi ve artık ailecek bisiklete bindiklerini söylediler.

Avrupa Birliği delegasyonu turumuza bizzat gelerek bizleri destekledi. Afişler konusunda ve sosyal medyada görünürlüğümüz konusunda da bizi 2 yıldır destekliyorlar. Accell Bisiklet de bizim adımıza EÇEV’e kız çocukları için burs yatırdı.Huzurevinden gelen yaşlılarımız için özel bisikletler getirdi.

Medyanın ilgisi de giderek büyüdü.Ulusal kanallarda canlı yayınlar yapıldı.Uluslararası basının ilgisini çektik.BBC ve New York Times haberlerine çıktık.Bu ilgi daha çok kadına ulaşmamızı sağladı.

İzmir'in dünyaya tanıtımına katkıda bulunduk.Türkiye'nin batıya bakan yüzü olarak tanıtıldık.Güzel İzmirimize katkımız olduğu için mutluyuz. Daha çok kadının bisiklete ilgi duymasını sağladığımızı düşünüyoruz.

Tüm şehirlerde kadınlar bisikletle tanıştı ve çoğalarak katılım devam ediyor.Şimdi kadınlar kendi bisiklet gruplarını oluşturdu ve eğitim vererek, kısa turlar yaparak kadınları bisikletli yaşamın içerisine alıyorlar.

Web sayfamız: www.suslukadinlarbisikletturu.com


Sema Gür
05326847428

süslü kadınlar bisiklet turu kalp

süslü kadınlar bisiklet turu topluluk

süslü kadınlar bisiklet turu topluluk2

süslü kadınlar bisiklet turu güzeller

süslü kadınlar bisiklet turu bayanlar

süslü kadınlar bisiklet turu

süslü kadınlar bisiklet turu

süslü kadınlar bisiklet turu

süslü kadınlar bisiklet turu

Etiketler: süslü kadınlar, süslü kadınlar bisiklet turu, bir sonraki süslü kadınlar ne zaman
Ağustos 21, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR