Dağ Bisikleti Nedir? Diğer Bisiklet Modellerinden Farkı Nedir?

dag-bisikleti

 

Şehir dışında bulunan engebeli ve taşlı araziler için tasarlanan dağ bisikleti farklı özelliklere sahiptir. Açık havada yapılan spor etkinlikleri için doğanın yapısına ve arazinin şartlarına uygun şekilde üretilmiştir. Sporcuların kullandığı dağ bisikletlerinin modellerinin ve donanımlarının diğer bisikletlerden farklı bir yapısı vardır. Normal bisiklet ile dağ bisikleti arasında fren sistemi ve lastik gibi birçok özellik değişmektedir. Doğada dağ bisikleti ile yapılan sporun verimli ve kolay olması için topraklı araziler daha uygundur. Doğru şekilde ve üretim amacına uygun alanlarda bisiklet kullanmak beklentileri karşılayan sürüş performansı sağlar.

Dağ Bisikleti Modelleri ve Tasarımları

dağ bisikleti modelleri

Sağlıklı şekilde spor yapmak için dağ bisikleti alırken özel donanımlara sahip modeller ve tasarımlar seçmelisiniz. Toprak, taş ve çamur olmak üzere arazinin yapısına uygun kalın lastikler ile güvenli şekilde bisiklet kullanabilirsiniz. Olumsuz hava şartları için hazırlıklı olan dağ bisikleti tasarımları sporunuzu verimli şekilde yapmanıza yardım eder. Doğal ortamlarda kullanım için üretilen dağ bisikleti modelleri dayanıklı yapıya sahiptir. Jant, vites ve pedal gibi bisiklet parçalarının uyumlu çalışması topraklı patikalar ve uzun rotalar için sürüş kolaylığı sağlar. Farklı parçaları birlikte kullanarak bisikletinizi istediğiniz şekilde modifiye edebilirsiniz.

Dağ Bisikletinin Koruyucu Ekipmanları Nelerdir?

Dağ bisikletinin koruyucu ekipmanları

Dağ bisikleti sporu yaparken koruyucu kıyafetler kullanarak doğal ortama kolay şekilde adapte olabilirsiniz. Arazi zeminine, iklim şartlarına ve açık alanlara uygun dağ bisikleti ekipmanları kolaylık sağlar. Spor yaparken koruyucu kask, gözlük ve eldiven olmak üzere farklı dağ bisikleti aksesuarları kullanarak olumsuz şartlara karşı önlem alabilirsiniz. Yağmurlu ve soğuk havalarda vücut ısısını dengede tutan termal dağ bisikleti kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Doğada kolay şekilde bisiklet kullanmak için su geçirmeyen spor ayakkabısı idealdir. Bisikletinizin hafif olması ve alandan tasarruf etmek için çok amaçlı kullanım özellikleri bulunan ekipmanlar seçmelisiniz.

Dağ Bisikleti Özellikleri

dağ bisikleti özellikleri
  • Dağ bisikletlerinin ön maşası amortisörlü olmalıdır. Amortisör karşınıza çıkan engebeli yollarda alacağınız darbeleri önler ve sürüş hakimiyetinizi kolaylaştırır. Düz maşalı bisikletler engebeli zeminde sürüş yapmak için uygun değildir.
  • Bisikletinizin lastikleri dişli olmalıdır. Özellikle yumuşak zeminler için dişler, bisikletinizin zemin tutuşunu arttırır. Lastiğinizin geniş olması yine sürüş için faydalıdır.
  • İyi bir sürüş için bisikletiniz hafif olmalıdır. Bisikletinizin kadrosunun alüminyum yada karbon olması sürüşler için faydalıdır.
  • Fren sistemi oldukça önemlidir. Daha iyi bir duruş için dağ bisikletlerinde disk fren kullanmalısınız. Papuç sistemli (V-brake) frene göre disk frenin avantajı;
    • Disk frenin rotoru lastiğin ortasındadır.
    • Bu alan papuclu sisteme göre ıslak zemin ve yağmurlu havalarda daha az su alır.
    • Bu durum kayma olasılığını azaltır
    • Papuclu (V-brake) sistemlerde ıslak zemin sürüşlerinizde papuç, jant kenarını sıkıştırarak bisikleti durdurmaya çalıştığından kayma yapabilir.
  • Dağ bisikletlerinde aynakol (ön dişli) küçük, kaset (arka dişli) büyük olması, pedal çevirmeyi kolaylaştırır. Pedalı daha seri çevirmeniz engebeli yollarda yada çıkışlarda sürüşü kolaylaştırır.

Dağ Bisikleti Sporu Nedir?

dağ bisikleti sporu nedir

Bireysel ya da toplu şekilde yapılan dağ bisikleti sporu eğlenceli ve sağlık için çok faydalı bir doğa etkinliğidir. Açık havada yapılan spor faaliyetleri için doğal ya da özel olarak hazırlanmış rotalar kullanılır. Yol, arazi ve hava koşullarına göre seyahat rotasının bitiş tarihi değişkenlik gösterebilir. Sporcular bisiklet yolunu tamamlamak için pratik ve etkili sürüş tekniklerinden faydalanır. Rotanın uzunluğuna göre kamp yapılması durumunda sporcular farklı durumlar için hazırlıklı olmalıdır. Yola çıkmadan önce güvenlik, barınma, yiyecek ve sağlık alanlarında gereken önlemler alınmalıdır.

Dağ Bisikleti Sporunun Faydaları

Dağ Bisikleti Sporunun Faydaları

Doğa aktivitesi olan dağ bisikleti sporu sağlık alanında faydaları ile bilinmektedir. Düzenli ve etkili şekilde yapılan spor aktiviteleri insan vücudu için çok önemlidir. Açık alanlarda spor yapmanın bedensel ve mental olmak üzere sporcu için birçok faydası vardır.

  • Bisiklet sürmek kasların düzenli şekilde çalışmasını ve güçlenmesini sağlar.
  • Doğada ve temiz havada bisiklet sürmek mental olarak sporcuyu rahatlatır.
  • Vücudun farklı bölgelerinin hareket etmesini sağlayarak sporcunun sağlıklı şekilde kilo vermesine yardım eder.
  • Doğal ortamda ve temiz havada bisiklet kullanmak sporcuların kalp sağlığını korur.
  • Düzenli şekilde bisiklet sürmek dolaşım sistemine etki ederek metabolizmayı hızlandırır.

Dağ Bisikleti Sporu Yapmak için En Doğru Zaman Nedir?

Dağ Bisikleti Sporu Yapmak için En Doğru Zaman Nedir?

Dağlık ve engebeli arazilerde yapılan dağ bisikleti sporu için en doğru zaman seçilmelidir. Farklı mevsimlerde yapılan dağ bisikleti sporu eğlenceli doğa aktiviteleri arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Bisiklet yolunda bulunan engeller ve virajlar sporcunun zor anlar yaşamasına neden olabilir. Dağ bisiklet 4 mevsim yapılabilen bir aktivitedir. Soğuk havalarda gerekli koruyucu kıyafetler ile sürüşlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Zeminin kayganlığına ve ısıya göre doğru lastiği kullanmanız sürüşlerinizi güçlendirecektir. Karlı havalarda dahi çivili bisiklet lastikleri ile sürüşlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Dağ Bisikleti Sporu Rotaları

Dağ Bisikleti Sporu Rotaları

İstanbul Belgrad Ormanı, Polonezköy tabiat parkı, Antalya Köprülü Kanyon ve Ankara Eymir Gölü olmak üzere ülkemizde bulunan birçok farklı bölgede dağ bisikleti sporu yapılmaktadır. Sporcular bisiklet sürmek için bireysel ya da toplu şekilde seyahatler düzenlemektedir. Rota uzunlukları değişkenlik gösteren dağ bisikleti parkurları topraklı patikaları ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır.

Köprülü Kanyon

Doğal güzelliklere sahip Antalya Köprülü Kanyon birçok farklı spor ile ön plana çıkmaktadır. Uzun patikalara sahip dağ bisikleti parkurları olan Köprülü Kanyon sporcular tarafından en çok tercih edilen rotalar arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Sıcak iklim şartlarına sahip olan Antalya yerli ve yabancı turistler tarafından çok sık ziyaret edilir. Antalya Köprülü Kanyon bisiklet yolu birçok sporcunun oldukça ilgisini çekmektedir.

Belgrad Ormanı

İstanbul Boğazı manzarasına sahip Belgrad Ormanı doğal patikaları ile ön plana çıkmaktadır. Doğal alanı ve temiz orman havası dağ bisikleti sporu yapmak için oldukça ideal bir ortamdır. Bölgeyi hafta sonu ziyaret eden sporcu grupları yön bulma yarışmalarına katılmaktadır. Doğada spor yaparak yorulanlar için kafe ve restoran gibi dinlenme tesisleri bulunmaktadır.

Eymir Gölü

Ankara’da bulunan ve ODTÜ parkuru olarak bilinen bisiklet yolu Eymir Gölü ile aynı alandadır. Bisiklet sürmek için kullanılan topraklı patikaların kenarlarında büyük çam ağaçları bulunmaktadır. Ankara Eymir Gölü merkezi yapısı, kolay ulaşımı ve düz asfalt yolları ile bisiklet sürmek isteyen amatör sporcular için daha uygundur.

Güvenli şekilde spor yapmak için en kaliteli ve uygun fiyatlı dağ bisikleti modellerimizi inceleyebilirsiniz.

Etiketler: dağ-bisikleti, dağ-bisikleti-nedir
Ekim 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR